Kami Sepetang EM

Sepetang Event Management “Sepetang EM”

Tunjang perniagaan kami adalah pengurusan acara atau majlis “Event Management”. Dari sekecil majlis pertunangan hinggalah ceramah mega.

Tawaran perkhimatan kami secara amnya adalah penyelesaian menyeluruh acara atau majlis pelanggan kami.

Dari penyediaan tapak, khemah, pengangkutan, petugas, tempat penginapan tetamu, promosi, jemputan. Pendek kata pelanggan kami hanya perlu nyatakan tarikh dan jumlah peserta pada majlis mereka dan kami akan pastikan acara atau majlis pelanggan kami terlaksana dan mendapat pujian tetamu.

Sunday, 19 April 2015

Program Pt3 Sekolah Menengah Puchong Perdana Selangor

Rombongan dengan kekuatan seramai 137 orang pelajar dan guru yang dipimpin oleh CikguRohanah Bt Yusoff Guru SPBT memulakan aktiviti pertama dengan lawatan ke Muzium Ngah Ibrahim. Sebuah muzium yang mempamirkan sejarah perkembangan Negeri Perak terutama kekayaan hasil bumi Negeri Perak-Bijih timah.

Rombongan ini kemudian dipecahkan kepada 3 kumpulan untuk aktiviti lawatan ke Pekan Kuala Sepetang, Menyusuri sungai dan menikmati makanan populer Kuala Sepetang-Mee Udang Banjir.

Penduduk Pekan Kuala Sepetang menjalankan kegiatan ekonomi berkaitan hasil laut. Rombongan dibawa melihat bagaimana ternakan kerang sehingga proses akhir kerang dipasarkan. Di pekan ini juga tersimpan kesan sejarah lebih 130 tahun lalu dimana di sinilah bermulanya landasan keretapi pertaman Malaysia. Mula digunakan pada tahun 1885.

Permandangan di Kuala Sepetang juga menarik. rombonan dibawa bersiar-siar dengan bot pelancung menyusuri Sungai Reba melindasi bot-bot nelayan yang berwarna-warni. Melihat dari dekat peninggalan pelabuhan bijih timah pertama Malaysia. Seterusnya mendekati habitat burung bangau dan helang yang begitu banyak di sini.

Hari Ke Dua

Seawal pagi rombongna ini dibawa bersiar-siar di taman tasik. Juga taman rekriasi pertama diujudkan di Malaysia dan tercantik di Malaysia. Tidak melepaskan peluang untuk bergambar dan berselfe, di sini hampir setiap sudut memberi pemandangan yang tidak mungkin dilupakan. 

Seterusnya rombonan dibawa ke dapur arang iaitu proses dimana kayu bakau dikeringkan untuk dijadikan arang. Ramai diantara mereka terkejut apabila dimaklumkan harga arang dari Malaysia begitu mahal di Jepun. Sebuah negara yang mengimport 70% hasih arang Malaysia.

Tidak sampai 1km dari kilang arang, rombongan dibawa ke Pusat Eko Pelajaran Hutan Paya Laut Kuala Sepetang. Di sana rombongan didedahkan dengan proses penjagaan hutan paya laut dan kesan ekosistem hutan paya laut keatas cuaca negara. Rombongan juga diberi peluang untuk menyemai anak-anak pokok bakau daninsyaAllah 30 tahun lagi akan memberikan hasil kepada penduduk tempatan.

Rombongan seterusnya menuju ke Kuala Kangsar, singgah di Mesjid Kampung Dal untuk menikmati keunikan pembinaan mesjid ini yang di bina menggunakan buluh. Hanya bersebelahan mesjid ini terdapat industri pembuatan labu sayung, produk populer Kuala Kangsar. Sakan mereka membeli cendera hati.

Tidak lengkap jika tidak berkunjung ke Mesjid Ubudiah, rombongan ini solat jamak takhir di sini dan seterusnya membeli belah di Dataran Kuala Kangsar seterusnya menamatkan aktiviti di Perak.

Terima kasih Sekolah Menengah Puchong Perdana Selangor dan harap dapat berjumpa lagi.

Berkumpul belum masuk ke Muzium Ngah Ibrahim Matang

Taklimat oleh pemandu pelancung di Muzium Ngah Ibrahim Matang

Aktiviti naik bot
Jalan-jalan di Taman Tasik Taiping

Aktiviti menyemai bakau, menconteng lumpur ke muka tidak termasuk di dalam pakej

Demonstrasi membuat labu sayungNo comments:

Post a Comment